Fire House

front page

REVIEWS

Per Ingvarsson, Sydsvenska Dagbladet Inbjudande installationer på konsthallen.
Publiken kan till och med övernatta...konsthallen har blivit ett vandrarhem, en oas för dem som är på resande fot
Conny C-A Malmquist, Kvällsposten Romantik i samtidskonstens skepnad..utställningen är en skildring av enromantisk vagabonds vistelseorter: Kosteröarna, Östgötaslätten, Berlin och Nordafrika. Konstnären, poeten och komponisten Peter Uhr,som gärna arbetar med ljudinstallatioer, låter ett havsbrus ljuda i hela konsthallen.
Sommarlättjans rekvisita finns där: ett badmintonnät, solstolar, en hängmatta. konsthallens vackra vita rum förstärker känslan av sommar sol och hav...
Peter Uhr har lärt sig en hel del av den relationella estetiken som lanserades på 90- talet. Publiken ska delta, aktiveras. Den som vill kan sätta igång och spela lite fjäderboll för att sedan koppla av i hängmattan. Eller låna med sig varpaspel, eller .... Det är generöst.
Den som önskar kan få övernatta i konsthallen. Om gästen har tur kan hon/han få träffa den skönlockige konstnären, poeten och komponisten. De hågade kan anmäla sitt intresse i receptionen...
På konsthallens innergård har han låtit bygga ett litet vitt hus med ett genomskinligt snedtak som långsamt roterar runt på en skena. Där kan konstnären ligga och studera stjärnhimlen och meditera över oändligheten och livets förgänglighet...Ja det är en ynnest att att få ta del av denna intressanta solitärs privata upplevelser, inte minst de dagboksanteckningar som ger den personliga bakgrunden till de autentiska verken. Tack!
Britt Montigny, Skånska dagbladet

Ljud lika emotionellt laddade som resten av denna ytterst sevärda, njutbara, på en gång personliga och allmängiltiga utställning.
Se den !

Måns Holst-Ekström, Sydsvenska Dagbladet

Uhr är frånvarande och det är suggestivt. Vi vet att han sover här på nätterna.Vad gör han på dagarna? Han delar landskapet med oss. Han kan inte vara mer än en dagsresa bort. Peter Uhrs konst är sällsynt kongenial med konsthallen.

Johan Andrén, Sveriges Radio På Lunds Konsthall har Peter Uhr i sin utställning Fire House skapat ett rekviem över detta sommarlov: Det vilar en Tjechovsk sysslolöshet över det hela. Hängmattan, badmintonspelet och de vita trädgårdmöblerna för tankarna till stilla tidsfördriv eller uthållig väntan. Men under den skira ytan finns en mörk underström. de vita nätterna är snart räknade och man misstänker att det måste ha varit ett maktpolitiskt misstag som gjorde detta svävande tillstånd möjligt. Ingen härskare vill ha undersåtar som förfogar över sin egen tid eller söker sig till andra riter än de allmänt sanktionerade...
Notes from guest book, Fire House (29 000 guests)

Vill inte lämna denna oas av frid, detta vattenhål

Det är magi, romantik och mycket starkt

Underbart härlig och finurlig utställning, jag ser fram mot att följa dina fortsatta projekt

Jag tycker om den här utställningen

Danke für die schöne Meeresstimmung

Sätter mig ner och börjar gråta. jag tänker att här finns något stort. Det är fantastisk konst och jag önskar att utställningen förlängs.

Fascinerande. Tack !

Nu är vi slut efter ett intensivt parti badminton.

Jag blev bara happy !

front page